Sociedad de Atracción de Forasteros de Barcelona

 En Noticias

…un breu repàs als inicis de tot….

L’abril de 1908, es constitueix a Barcelona la Sociedad de Atracción de Forasteros, la primera entitat de foment del turisme a tota Espanya. Tenia com objectiu crear una imatge de Barcelona favorable a l’activació del mercat turístic ja incipient a alguns països d’Europa. L’any 1901, el catalanisme burgés i industrial, de la mà de la Lliga Regionalista de Catalunya, entra a l’esfera política amb la idea de superar el desengany del model de la Restauració, que després de la pèrdua de les colònies d’ultramar, deixa a Catalunya sense un mercat clau que no troba substitut a una Espanya eminentment agrícola.
(click!!)

La Sociedad de Atracción de Forasteros, estava inspirada en l’exemple dels “Sindicats d’Iniciatives Estragers”, òrgans de propaganda sectorial a diferents països europeus. Es va publicar un butlletí mensual a partir de desembre de 1910 fins a agost de 1936 (inicialment amb el nom de Touring Review i a partir de 1912 amb el de Barcelona Atracción) de promoció turística i que serviria com a principal mitjà de comunicació i de propaganda de la institució. El finançament provenia de patrocinis i subvencions de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació, així com de socis industrials, comercials, artístics o científics. L’objectiu de la Sociedad, segons aquesta, era “puramente patriótico y desinteresado”. Com podem llegir al seu primer butlletí de gener de 1910, la publicació es presenta com “un periódico reflejo de su acción social, a la par que propagador de las bellezas de nuestro pais y del esplendor de la vida urbana de nuestra Barcelona, el cual será gratuitamente repartido entre los socios, hoteles, compañías navieras y ferroviárias, agencias de viaje, prensa de información general y turismo, sociedades deportivas, etc.». Els inicis de la Sociedad, marquen les línies mestres que es van fer servir per promocionar la ciutat, encara desconeguda i sense cap aparell propagandístic dissenyat que portés una imatge de la ciutat arreu d’Europa i Amèrica. Tot i així, són moltes les idees i discursos que tenen al tinter els ideòlegs de la Sociedad, i que sense dubte marcaran part de les estratègies de creació d’imatge de la ciutat. Com assenyala la pròpia Sociedad al 1914: “Verdaderamente, Barcelona contiene en ella misma tres tipologías de ciudad moderna: la americana, la francesa y la italiana”, és a dir, Barcelona com a ciutat de negocis i/o congressos, Barcelona com a ciutat de plaer, sobretot al hivern, i Barcelona com a ciutat de memòria històrica o cultural.

(click!)

“La obra del completo embellecimiento de Barcelona, entiende la Sociedad, que debe ser acometido por todos los barceloneses, y es a todos ellos que piensa interesarles en su propósito, prometiéndose para ello el concurso de las corporaciones y entidades más interesadas, de la prensa y, en general, de todos aquellos ciudadanos que tengan verdadero cariño a la ciudad que les vio nacer o que les alberga hospitalaria y cortesmente”. (Barcelona Atracción, 1910: 45)

(Document propi)

Ultimas entradas
Contactanos

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Introduce tu búsqueda y pulsa Enter para buscar