Gran Hotel Barcelona

 En Noticias


Un itinerari per les històries ocultes
dels hotels més devastadors de Ciutat Vella

Dissabte, 10 de juliol de 2010, a les 11:00h. Davant la façana principal del Palau de la Música Catalana. Carrer de Sant Pere Més Alt, s/n. Barcelona.
Organitza: Col.lectiu Magdalenes. Assemblea pel dret a l’habitatge VdeVivenda.Col·labora: Xarxa Veïnal de Ciutat Vella.
Han passat ja 18 anys des de que Barcelona s’autoproclamà com la Seu dels millors Jocs Olímpics de la història. A partir d’aquell moment el somni dels nostres empresaris i polítics de posar aquesta ciutat en el mapa internacional dels destins turístics pot considerar-se acomplert. Ja tenim turistes! I no pas pocs! Els nostres carrers, les nostres places estan en l’imaginari desitjat d’una ampla categoria de potencials visitants: des de l’adolescent europeu a la recerca de diversió i terrasses assolellades on tastar la famosa sangria, passant pel japonès que vol acomplir el seu somni d’aprendre flamenc, fins al jove arquitecte europeu desitjós de treballar en una ciutat on qualsevol cosa pot ser construïda, fins i tot un gratacels de 100 mts d’alçada a primera línia de mar. I que podríem dir de tants i tants romàntics que escullen Barcelona per celebrar el seu acomiadament de solter!? Tots volen venir a passar com a mínim un cap de setmana en aquesta ciutat.
Estimats veïns i veïnes de Ciutat Vella, volem convidar-vos a fer un volt pels carrers dels nostres barris, Volem dur-vos per una «ruta turística» anómala en la qual, en comptes d’esglèsies i museus, anirem a visitar alguns dels hotels i projectes hotelers més significatius del centre de Barcelona. Algnus d’aquests edificis estan ja construïts i en plè rendiment. Altres són, de moment, tan sols un projecte i en alguns casos, encara pendent d’aprovació. La majoria, però, són hotels de luxe. Les visites que us proposem serviran per analitzar els impactes que está provocant el turisme en el teixit social, econòmic i urbanístic de la nostra ciutat. En les diferents etapes d’aquest itinerari es parlarà de com el Districte segueix perdent població i usos de l’espai píblic, mentre que bars de moda i restautants prohibitius proliferen arreu; de com la construcció d’hotels i apartaments turístics on abans hi havia veïns i veines ha contribuït a l’alça dels preus d’un habitatge cada vegada més escàs; de com a través de projectes com el conegut Hotel del Palau es va esborrant el patrimoni històric de la nostra ciutat, i un llarg etcètera.

El nostre centre històric es va convertint dia rere dia, esfondrament rere esfondrament, en una inmensa escenografía d’un parc temàtic en el que no sembla que ens quedi altra opció que convertir-nos en els figuants d’aquest gran espectacle que és Barcelona. Ens cal realment una altra Venècia aquí?
(Text de la jornada)
ITINERARI

PARADA 1 – L’HOTEL DEL PALAU, «LA GALLINA DELS OUS D’OR»
Juan José Lahuerta, arquitecte i professor d’història de l’arquitectura de l’ETSAB.
Maria Mas, AAVV Casc Antic.


PARADA 2 – L’HOTEL MAGDALENES, «GRÀCIES A LA LLUITA VEÏNAL AIXÒ NO SERÀ UN HOTEL

Jordi Gascón, Coordinador de Turisme Responsable.

Anna Obradors, Espai Social Magdalenes.
PARADA 3 – L’ HOTEL VELA, «L’EXOTISME DE DUBAI A CASA»

Zaida Muxí, arquitecta i professora d’urbanisme de l’ETSAB.
Gala Pin, Plataforma en defensa de la Barceloneta.


PARADA 4 – L’ HOTEL MIRAMAR, «L’HOTEL DELS HORRORS URBANÍSTICS»

Eduard Moreno, advocat i jurista especialitzat en urbanisme.


PARADA 5 – L’ HOTEL DRASSANES, «EL QUE EL RAVAL NECESSITA: 35 METRES DE TURISTES MÉS»

Jordi Borja, sociòleg, geògraf i urbanista.

Ada Colau, membre de l’Observatori DESC i activista pel dret a l’habitatge.
PARADA 6 – L’ HOTEL BARCELÓ, «UNA EXPERIÈNCIA DE DISSENY AL COR DE LA CIUTAT DE L’EXCLUSIÓ”
Manuel Delgado, antropòleg i membre de l’Observatori de la Vida Quotidiana, ICA.

Manel González, Coordinadora contra l’especulació del Raval.

APARTAMENTS TURÍSTICS A CIUTAT VELLA
Teresa Picazo, AAVV Gòtic.

Ultimas entradas
Contactanos

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Introduce tu búsqueda y pulsa Enter para buscar