L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) i Turiscòpia
L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) va néixer a Barcelona, l’agost de 1999. És una organització assembleària i multidisciplinar que treballa en la recerca i la creació de continguts al
voltant de les dinàmiques de la vida social contemporània. El seu eix vertebrador és l’espai telemàtic www.ovq.cat.
L’equip de persones que col·labora a OVQ està format per antropòlegs, historiadors, professionals de l’audiovisual, experts en disseny gràfic i artistes, amb la voluntat que la multiplicitat de punts de vista i abordatges formals, ens ajudi a acostar-nos a la vida quotidiana des diversos fronts.
El que pretenem és analitzar els vaivens de la modernitat, explicar el per què de certes manifestacions públiques, resseguir els usos habituals o inopinats de l’espai urbà, i tot plegat a partir de fixar l’atenció en aquells esdeveniments o pràctiques que, precisament pel que tenen d’excepcional, permeten explicar millor algunes claus de la nostra vida en societat.
Les festes populars, el turisme de masses, els esdeveniments esportius, les escenificacions del poder, les ocupacions reivindicatives de l’espai públic, l’àmbit del sagrat en les societats modernes i els fenòmens migratoris són les nostres principals línies d’investigació.
Les activitats de l’associació són molt diverses. D’una banda el col·lectiu s’ha especialitzat en la creació de continguts editorials, expositius, gràfics, videogràfics i en format web, així com en l’elaboració de reportatges monogràfics, dossiers temàtics, notícies d’actualitat, exposicions a museus, o documentals per a televisió. De l’altra ha realitzat nombrosos treballs de recerca i documentació en les línies de recerca apuntades.
Turiscòpia, és un espai obert a propostes i iniciatives al voltant de l’estudi del fenomen turístic. L’objectiu de Turiscòpia és crear, promocionar i difondre treballs i experiències multidisciplinars en el camp del turisme, així com crear una xarxa de recerques antropològiques i transversals d’una disciplina que cada cop està sent més clau per entendre i pensar les dinàmiques socials i culturals de les societats i grups humans contemporanis.
El temes prioritaris que aborda el col·lectiu són:
– Representacions, ideologia i imaginaris turístics.
– Història del turisme i l’oci.
– Pràctiques i etologia turística.
– Turisme, fotografia i audiovisuals.
– Impactes associats al desenvolupament turístic.
Entre les primeres col·laboracions desenvolupades destaquen la monografia A voltes. Pels itineraris turístics de Barcelona i ponències a congressos internacionals com “Barcelona as a global brand” (Tourism and Seductions of Difference (2010) i “Neighbors, an endangered species in Barceloneta” (People makes places. SIEF, 2011)